Friday, 10 July 2015

Review Lasernya Mulut Dia

Fully recommended …Kalau tengok dari tajuk , mmg ingat cerita kelakar ,tetapi bila baca… haishhh menangis menangis menangis , ketawa mengekek , senyum gatal lps tu sambung balik menangis menangis menangis. Tengok.. berapa banyak ku nangis baca novel ni . 1 kepuasan .. memang betul2 best. Mlm ni nak ulang2 baca lagi .. ulang ulang sampai airmata tak kuar dah… kah kah kah.

Tan Sri Hassan sering teringatkan kesilapan lampaunya pada zaman muda hanya kerana dia tamakkan wang dia telah menyebabkan 2 kematian berlaku dan seorang anak kehilangan ke2 ibubapanya . Dia seringkali menangis dan menyesal kerana gagal menjadi peguam yang menjalankan tugas dengan jujur dan berlandaskan agama, kerana terasuk dengan sogokan wang dari Datuk Razali , dia telah menganiaya Amin salah seorang pekerja Datuk Razali dan memutar belitkan fakta sehinggakan Amin didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman penjara dan tidak lama kemudian dia meninggal kerana rusuhan berlaku didlm penjara yg didiaminya , selepas itu isterinya yang mengidap Leukimia telah mengikutnya kerana dia tidak cukup wang untuk membiayai perubatannya selepas suaminya meninggal. Tinggallah Amir Rifqi yg ketika itu berumur 16 tahun sebatang kara, Hidup Rifqi tidak seindah org lain, dia sering dihina sebagai anak banduan. Rifqi tidak patah semangat, dia bekerja sambil belajar untuk menampung kehidupannya. Dia bertekad untuk menjadi peguam bagi menegakkan keadilan. Tan Sri Hassan menyuarakan penyesalannya kepada Kudin pembantu peribadinya dan meminta Kudin mencari keluarga Amin, setelah dia mengertahui apa yang berlaku terhadap Rizqi , Tan Sri Hassan menawarkan biasisiswa dari Syarikat guaman miliknya itu untuk Rifqi belajar dengan syarat Rifqi kena bekerja dengan mereka setelah tamat pengajianya.

Anak Tan Sri Hassan juga bekerja di Firma guaman milik papanya yang terkenal itu, Akan tetapi sikap Ayris Imani yang sombong dan suka marah2 itu tidak disenangi oleh pekerja2 papanya, walaupun sering dinasihati oleh papanya , Iman tetap kekal dengan perangainya itu, Kehadiran Rifqi di firma itu pada mulanya membangkitkan perasaan marah kepada Iman kerana sikap Rifqi yang sedikit loyar buruk dan suka melawannya . Perangai selamba dan sedikit kelam kabut Rifqi menyebabkan semua pekerja di situ tidak kering gusi ketawakannya lebih2 lagi bila dia mengenakan Iman

“You ni dah kenapa? Tak fasal2 boleh bersilat bagai di sini. Tulah , lain kali kalau nak masuk bagi salam. Ini tak, main redah aje. Ataupun you ni sememangnya tak tahu cara nak bagi salam? Takkan perkara asas tu pun tak tahu. Maklumlah staf baru. Banyak sangat yang tak tahu.” Perli Ayris Imani.

“ Saya tahulah! Tak perlu ajar saya! “ Jawap Amir Rifqi selamba.

“ Hah , kalau macam tu cubalah bagi salam!” Suruh Ayris Imani.

“Marabuka”

Semua orang yang berada di dalam bilik mesyuarat terdiam seketika. Masing-masing memandang antara satu sama lain. Sungguh mereka tidak menyangka Amir Rifqi akan berkata begitu. Kemudian terus terburai ketawa mereka. Begitu juga dengan Ayris Imani yang sentiasa berwajah serius itu.

Iman kadang2 naik angin dengan Rifqi , tetapi Rifqi buat bodoh je. Keadaan itu menyebabkan Tan Sri Hassan berkenan dengan Rifqi kerana baginya Rifqi yang boleh mengubah perangai sombong dan garang anaknya itu, dia dan Kudin merancang mcm2 cara untuk menyatukan mereka . Akhirnya kerana dia tidak tahan , dia meluahkan keinginannya kepada mereka yang dia ingin melihat mereka berkahwin. Pada mula Rifqi dan Iman menentang , Rifqi menentang kerana takutkan dia akan diisterikan oleh Iman yang garang itu . Seriau beb tambah2 dia pernah melihat Iman menyepak kelangkang Datuk Razali. Akan tetapi setelah mereka melakukan isytikarah dan petunjuk Allah semasa mereka mengerjakan umrah di Mekkah , mereka menerimanya. Akan tetapi sikap garang Iman sering menyebabkan Rifqi terasa, dia menasihati Iman supaya menghormatinya sebagai bakal suami, Iman tidak puas hati dan tetap marah dan menjerkah Rifqi , Rifqi merajuk dan ia menyebabkan Iman tidak senang hati dan dia menghubungi bakal suaminya itu dan meminta maaf . Selepas kahwin , perangai Iman mula berubah , dia melayan Rifqi dengan baik, kemanjaan dan sikap hormat iman kepada Rifqi menyebabkan rumahtangga mereka bahagia, penuh dengan gurau senda . Akan tetapi ketika Tan Sri Hassan dan Kudin mengerjakan ibadah umrah, Datuk Razali telah memecahkan rahsia kepada Rifqi tentang apa yang berlaku kepada ayahnya . Dan dia mengatakan Tan Sri Hassan yang menyebabkan Amin dipenjarakan . Ini menyebabkan Rifqi marah dan sering bertindak kasar terhadap Iman. Iman yang tidak mengertahui apa yang berlaku merasa sedih kerana suaminya berubah secara tiba2. Bila dia bertanya kenapa, Rifqi menyatakan dia benci kepada Tan Sri Hassan sekeluarga. Iman memberitahu apa yg berlaku kepada papanya dan Tan Sri Hassan mengatakan yg bapa Rifqi menjadi mangsa akibat perangai tamaknya dulu. Oleh kerana risau dengan apa yang berlaku , Tan sri Hassan dan Kudin kembali ke Malaysia . Rifqi marah walaupun Tan Sri memohon maaf , oleh kerana mengikut kata hatinya , Rifqi telah menceraikan Iman pada masa itu dan TanSri telah terkena serangan jantung dan meninggal dunia . Walaupun mengertahui yang bapa mentuanya telah meninggal, Rifqi yang membencinya tidak menziarahinya . Tinggallah Iman keseorangan menhadapi kesedihan itu. Selepas beberapa hari Rifqi pulang dan menyatakan dia telah mendaftarkan penceraian mereka utk dibicarakan. Walaupun Iman merayu , dia tetap mengatakan dia tidak dapat hidup bersama anak org yang membunuh ayahnya. Malang bertimpa2 bila Iman disahkan menghidap Leukimia dan disahkan oleh doktor akan hidup antara 3 – 6 bulan lagi . Sedihkan? Best tau … nak tahu apa yang berlaku seterusnya , sila beli n baca novel ni.

No comments:

Post a Comment